RS izveze 30 miliona KM slatkiša godišnje

Bez autora
Jul 18 2010

Industrija slatkiša u Republici Srpskoj jedna je od najprofitabilnijih oblasti prehrambene industrije, sa pokrivenošću uvoza izvozom od 70 odsto. Godišnje se izveze slatkiša za oko 30 miliona, dok je vrijednost uvoza skoro 45 miliona maraka. Proizvodnjom slatkiša u RS bavi se desetak firmi, od kojih su najznačajniji proizvođači Fabrika keksa i vafla "Mira" iz Prijedora i fabrika "Aleksandrija" iz Zvornika. U posljednje dvije godine i trebinjska firma "SL-Takovo" uveliko je doprinijela ukupnom pozitivnom bilansu ove industrijske grane. Proizvodnja slatkiša u RS čini oko 15 odsto ukupne proizvodnje u prehrambenoj industriji. Slatkiši iz RS, dodaje Stevanović, prema kvalitetu i asortimanu nalaze se u samom vrhu evropske prehrambene industrije, a domaći proizvodi najviše se izvoze u Englesku, Češku, SAD, Kanadu i Australiju. Preduzeća za proizvodnju slatkiša u Srpskoj zapošljavaju skoro hiljadu radnika. U fabrici "Aleksandrija" iz Zvornika kažu da ova fabrika godišnje izveze keksa, štrudle i raznih peciva u vrijednosti 200.000 evra.

RS izveze 30 miliona KM slatkiša godišnjeIndustrija slatkiša u Republici Srpskoj jedna je od najprofitabilnijih oblasti prehrambene industrije, sa pokrivenošću uvoza izvozom od 70 odsto, rekao je "Glasu Srpske" sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore RS Slavko Stevanović.

On kaže da se godišnje izveze slatkiša za oko 30 miliona, dok je vrijednost uvoza skoro 45 miliona maraka.

- Proizvodnjom slatkiša u RS bavi se desetak firmi, od kojih su najznačajniji proizvođači Fabrika keksa i vafla "Mira" iz Prijedora i fabrika "Aleksandrija" iz Zvornika. U posljednje dvije godine i trebinjska firma "SL-Takovo" uveliko je doprinijela ukupnom pozitivnom bilansu ove industrijske grane - istakao je Stevanović i dodao da proizvodnja slatkiša u RS čini oko 15 odsto ukupne proizvodnje u prehrambenoj industriji.

Slatkiši iz RS, dodaje Stevanović, prema kvalitetu i asortimanu nalaze se u samom vrhu evropske prehrambene industrije, a domaći proizvodi najviše se izvoze u Englesku, Češku, SAD, Kanadu i Australiju.

Stevanović kaže da preduzeća za proizvodnju slatkiša u Srpskoj zapošljavaju skoro hiljadu radnika.

U fabrici "Aleksandrija" iz Zvornika kažu da ova fabrika godišnje izveze keksa, štrudle i raznih peciva u vrijednosti 200.000 evra.

- Naše proizvode izvozimo u Srbiju, Hrvatsku i Švajcarsku - rekli su u "Aleksandriji", koja zapošljava blizu 200 radnika.

Direktor "SL-Takovo" prehrambene industrije iz Trebinja Radoslav Marić rekao je da ova prehrambena industrija mjesečno proizvede oko 400 tona raznih slatkiša.

- Zadovoljni smo proizvodnjom, koja je na veoma zavidnom nivou, s obzirom na to da je ovo mlada firma - istakao je Marić.

Fabrika keksa i vafla "Mira" iz Prijedora posluje više od sedam decenija, a izvozi preko 80 odsto godišnje proizvodnje.

- Sve što se u "Miri" proizvede odmah odlazi kupcima - kažu u prijedorskoj fabrici i dodaju da je "Mira" prošle godine ostvarila neto dobit od 2,1 milion maraka.

Uvoz


Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 8.634 tone proizvoda od čokolade i ostalih proizvoda koji sadrže kakao, ukupne vrijednosti 55 miliona maraka.

U toku 2009. godine, prema podacima Uprave, u BiH je uvezeno 17.655 tona ovih proizvoda, za 119 miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik